att bränna en fördom

Kylan sitter fortfarande kvar i kroppen efter det att vi (Fia, Ebba och Bygg) har varit ute på torget och bränt fördomar. Men vad gör man inte när ens anti-rasistiska hjärta bankar hårt? Att stå ut med kylan i lite mer än en och en halv timma var det värt. Om det så bara är en person som börjar reflektera över sina fördomar och stoppar sig från att leva ett fördomsfullt liv och respektera människor oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning, religös åskådning mm. så har vi ju uppnått vårt mål. Man måste ju börja med någon, eller hur?
Är du kanske intresserad av vad vi gör mer så kom på KOMPEACE-mötet den 2 februari. Och har du frågor? Kontakta NU via vår jobbmobil på 073-773 70 09 :)

/Fia

update från sollefteå

Tjolahopp tjolahej, Fia här
Tänkte slinka in ett litet inlägg om min och Byggs helg i Sollefteå. Kort och gott: DEN VA AWSOME! Så tack alla som va där och gjorde allt så bra.
Vad gjorde vi då? Kanske ni undrar..
Jo, denna inspirationshelg var inriktad på marknadsföring och vi hade en kanonföreläsning med en tjej vars namn jag nu har glömt bort. PINSAMT! Men iaf, föreläsningen var riktigt bra, så nu har vi kommit tillbaka fullproppade med konkreta och härliga tips på hur vi kan göra oss sedda och hörda :)
Helgen i övrigt var bättre än förväntat. Jag trodde knappt att de fanns så många trevliga människor som nu skulle samlas på ett och samma ställe. Inte en enda dum kommentar eller ett enda onödigt yttrande om någon eller något föll in i mitt öra.
Maten då? Kanske ni nu tänker. Hur var den? (Jag hade iaf tänkt på de)
Jo tack, jag som är en matälskare var lycklig upp över öronen för vilken god mat vi fick. OCH HUR MYCKET MAT VI FICK! Det kändes som att vi åt och åt och åt hela tiden och jag tackar gud (mattanterna) för de.
Sen hade vi en underbart rolig tripp till en pulkabacke där alla halvt frös ihjäl. Även mina vantar.. Men kul var det och fort gick det så jag var mer än nöjd :)
Jag märker att jag använt ord som underbart och awsome och toppen galet mycket men det var verkligen toppen. ALLTIHOP!

Så med detta tackar jag och Bygg för oss. PUSS




Sportlovstips

1. Åk pulka på vallarna
2. Ta en fika på stan
3. Läs en bok
4. Måla en tavla
5. Kom och häng med mig på kontoret.....


/ Samordnaren som inte firar sportlov utan administrerar


Hur vill ungdomar organisera sig?

Det har hänt mycket i Sverige sista 20 åren. När det sker förändringar i samhället märks detta framförallt och kanske allra mest bland ungdomar. Vi hänger kanske mer med i snabba svängar. 

Något som jag och många med mig har reflekterat kring är hur ungdomar organiserar sig. Förr var det grupper på fritidsgårdar eller möten med ungdomsrådet. Mycket av den verksamheten har förflyttats till internet. Bara att jag skriver det här inlägget är ett tecken på det. Detta märktes också tydligt i höstens riksdagsval då man såg att fler och fler engagerade och skapade oppinion genom knapptryckningar på datorn, exempelvis via facebook. 

Detta är ju fantastiskt på många vis! Att genom ett knapptryck på mobilen ta ställning för en sak du tycker är viktig är häftigt. Men tyvärr så tror jag inte att ett demokratiskt system och samhälle kan byggas upp på det viset. Det kommer nog alltid vara så att fysiska möten behövs i en demokrati. Visst ska vi uppmuntra till engagemang via sociala medier etc, men vi måste också komma ihåg hur viktigt det är med fritidsgårdar och ungdomsråd. 

Varför skriver jag då detta? Jag har de senaste två åren märkt en förändring bland unga när det gäller att engagera sig i Ungdomsfullmäktige och gå på möten. Synd, för den riktiga möjligheten till påverkan ligger fortfarande här i Ungdomsfullmäktige och inte bara genom knapptryckningar. Här har ungdomar på riktigt möjlighet att påverka! Utan partitillhörighet, religös- eller social bakgrund  - bara genom att vara ungdomar och gå på möten! 

/ Ebba 

 Och så är det ju ganska kul att gå på möten också....

KOMPEACE

Tjolahopp tjolahej!
Ännu ett möte med KOMPEACE är nu avslutat och jag är nöjd. Vi har diskuterat våran förmodligen kommande kampanj och ska förhoppningsvis på onsdag smygstarta kampanjen lite på torget. Kom dit och visa dit stöd mot rasismen! Nästa möte kommer att vara på onsdagen den 2 mars i stadshuset som vanligt och då skulle jag vilja se ännu fler glada fina ansikten. Vill du komma dit så är det bara att gå upp för stadshustrappan och gå fram till receptionen. Därifrån hjälper dom dig ner till oss i underjorden.
Hoppas vi ses inom en trevlig sammankomst av något anti-rasistiskt slag :)

/Fia

KomPeace & PR

Gårdagens KomPeace-möte: Ola från Ungdom Mot Rasism (tydligen även känd som Snygg-Ola) presenterade ett förslag på Vision & Värdegrund för Ungdom Mot Rasism. De som var på mötet tyckte att det var bra, hade bara lite synpunkter. En Vision & Värdegrund är i det här fallet ett dokument med organisationens åsikter, och hur organisationen vill att det ska se ut i framtiden. För en så stor organisation som Ungdom Mot Rasism (över 3000 medlemmar) är det bra att ha något slags styrdokument, så att man vet vad man skriver på för när man blir medlem. Nästa KomPeace-möte är på onsdag vecka 7.

Dagens PR-möte: Klara och Sandra var på möte med kommunikationsavdelningen om den nya grafiska profilen. Ungdomsfullmäktige har idag inget riktigt varumärke, och det vill vi ändra på genom att ha en "enhetlig" utsida. Man kan säga att alla våra affischer, powerpoints och kallelser ska se ut på ungefär samma sätt, så att man känner igen vilka vi är och vad vi håller på med. Idag fick vi se förslaget som kommunikationsavdelningen hade gjort, och vi gillade det vi såg :) Men inget är bestämt än, så om man kommer på ett PR-möte (närmaste är på fredag vecka 7) har man chansen att säga vad man tycker och tänker.

Vision och värdegrund

Nu kommer ordföranden i Ungdom Mot Rasism, Ola (även känd som snygg-Ola) att ha möte med oss. Vi ska prata om organisationens vision och värdegrund. Alltid lika roligt när de som leder hela organisationen är intresserade av att höra vad vi i lilla Nyköping tycker :)

And this is why he is called "Snygg-Ola" ;)


Ha det fint!

PR-möte

Hej där ute!
Snart är det dags för pr-möte, på Rådhuset denna gång! Vi ska prata med Anna på kommunikationsavdelningen om hur vi ska formulera texten i vår informationsbroschyr. Spännande grejer, eller vad tycker ni? Jag funderar på att kuppa och föreslå en helt ny organisationskarta. Den vi har nu ger en annan bild av vad Ungdomsrådet och Ungdomsfullmäktige har för koppling än vad jag vill ge. Ska se om de andra som kommer på mötet tycker likadant som mig...
/Klara


Ungdomsråd

På torsdag klockan 17.00 är det ungdomsråd. Då väcker vi gamla tankar (speakers corner) till liv och kläcker nya idéer med kommunstyrelsens ordförande - Urban Granström. I stadshuset som vanligt. Välkomna :)

RSS 2.0